Vedtatt på ordinær generalforsamling 25. mars 2015, og sist endret etter generalforsamling 4. mai 2021.
§ 1 FORMÅL Borettslaget Skårer er et andelslag, der andelseierne i felleskap eier det enkelte lags tomt og bygninger. Andelseierne er sammen ansvarlig for at eiendommen holdes i best mulig stand og at bomiljøet er best mulig ved å bla. At husordensreglene blir fulgt. Leilighetene må ikke brukes slik at det er til sjenanse for andre. Med andelseiere menes foruten andelseieren selv, hans/hennes husstand, og andre personer som for eksempel besøkende og framleietakere.
§ 2 ERSTATNINGSANSVAR Hver enkelt andelseier er medansvarlig for at borettslagets bygninger og fellesanlegg holdes rene og i stand. Den enkelte andelseier er erstatningspliktig for skade som forsettlig eller uaktsomt påføres borettslagets eiendom og/eller beboer. Herunder gjelder lov om foreldrenes erstatningsplikt ved skader forvoldt av barn mv.
§ 3 ALMINNELIGE HUSORDENSREGLER § 3-1 Andelseier er ansvarlig for at gårdsplass, trappeoppgang, fellesrom og felles kjeller ikke opptas med gjenstander tilhørende andelseierne.
Skotøy og søppelposer skal ikke settes utenfor ytterdøren i trappeoppgangen. Det er forbudt å kaste søppel, møbler, bygningsmaterialer og juletrær ut fra vinduer eller balkonger.
Barnevogner skal settes i felles sykkelrom. Sykler skal plasseres i felles sykkelrom. Øvrig oppbevaring av gjenstander i fellesarealer er ikke tillatt. Kun egen kjellerbod kan benyttes til privat oppbevaring. Søppel og skrot skal ikke hensettes i fellesrom, i kjeller eller trappeoppgang, og kan bli fjernet for eiers regning.
Røyking og bruk av åpen flamme er forbudt i kjellere, trappeoppgang og fellesrom. Det er ikke tillatt å oppbevare brannfarlige materiale som bensin, parafin eller gass i kjeller, trappeoppganger, fellesrom og garasjer.
Grove tilfeller av brudd på brannforskriftene vil bli anmeldt til politiet.
§ 3-2 Ytterdørene i trappeoppgangene skal være låst hele døgnet. Ved lufting skal ytterdøren være under oppsyn. I tillegg skal lyset i trappeoppgangene være påslått hele døgnet.
Kjellerdører og kjellerbodsdører skal alltid være låst for å hindre at uvedkommende adgang. Lek i kjeller og trappeoppganger er ikke tillatt.
Vinduer som settes opp for lufting skal lukkes etter kort tid. Vinduer skal under ingen omstendigheter være åpne om natten eller i uvær. I tidsrommet oktober til april skal luftebalkongene holdes stengt. Takluker skal kun åpnes av vaktmester.
§ 3-3 Markiser, skilter og andre fasadeendringer må ikke gjøres uten godkjenning av styret. Parabolantenner skal kun monteres inne på egen balkong og balkongvinduene skal kunne lukkes på naturlig måte.
§ 3-4 I henhold til brannforskriftene skal det minimum være en røykvarsler og ett brannslokkingsapparat pr. leilighet. Borettslaget har kjøpt inn slikt utstyr til samtlige leiligheter, og utstyret skal derfor følge leiligheten ved skifte av eier. Årlig kontroll av brannvernutstyr gjennomføres av eksternt firma. Mellom de årlige kontrollene plikter andelseier å påse at utstyret er tilstede og i funksjon. § 3-5 Det er kun tillatt å benytte elektrisk oppvaring av balkongene. Ved grilling på egen balkong er det kun tillatt å benytte elektrisk grill. Bruk av engangsgriller er ikke tillatt på borettslagets grunn.
Etter bruk av borettslagenes utegriller skal disse rengjøres og alt søppel fjernes fra grillplassene.
§ 3-6 Som husordensregler gjelder også de til enhver tid gjeldende instrukser og rundskriv som er gitt i borettslaget av styret eller den formynder. Dette gjelder også oppslag om bruk av teknisk utstyr, vaskeri, sentralvarmeanlegg, fellesantenner osv.
§ 4 UTLEIE Utleie av egen bolig skal meldes skriftlig til Boligbyggelaget Romerike (BORI) og godkjennes av styret. Utleieskjema finnes på nettstedet www.bori.no, under fanen "skjemaer" og deretter "utleie av egen bolig". Ferdig utfylt skjema sendes BORI, Postboks 323, 2001 Lillestrøm. Andelseier har ansvaret overfor borettslaget for alle skader og ulemper som borettslaget eller dets beboer får av hans leietaker. Leietaker tillates ikke å flytte inn før godkjenning fra lagets styre foreligger.
Utleie av leiligheter gjennom AirBNB eller lignende utleiesystemer er ikke tillatt.
§ 5 RO I LEILIGHETENE Generelt skal leilighetene benyttes slik at det ikke er til sjenanse for andre beboere. Det skal derfor være ro i leilighetene fra kl. 23.00 til kl.07.00. Aktiviteter som kan medføre støy for naboene, slik som banking og boring i vegger, gulv og tak, generelt oppussingsarbeider og musikkøvelser, skal ikke utføres på søndager eller helligdager. I tillegg skal slike aktiviteter ikke utføres på hverdager etter kl. 20.00 og på lørdager etter kl. 18.00 Musikkøvelser som utføres innenfor tillatt tid på hverdager og lørdager, skal ikke være til sjenanse for andre beboere. Ved selskapelige anledninger skal kravet til ro i leilighetene overholdes, og det skal vises særlig omtanke for naboer. Klager på husbråk mellom kl.23.00 og 07.00 rettes til politiet.
§ 6 DYREHOLD § 6-1 Det er tillatt å holde hund eller innekatt i borettslaget. Ved anskaffelse av hund eller innekatt skal melding om dette sendes til styret. Dyreholdet må ikke være til ulempe eller sjenanse for de øvrige beboerne. Det er eiers ansvar å fjerne avføring etter dyrene. § 6-2 Mating av fugler på borettslagets områder er ikke tillatt. Det samme gjelder fra vinduer eller balkonger.
§ 7 SENTRALVARMEANLEGG, SANITÆRANLEGG, ELEKTRISK ANLEGG OG
RØRLEDNINGER § 7-1 Andelseiere skal ikke selv utføre arbeid, vedlikehold eller lignende på sentralvarmeanlegg, sanitæranlegg, elektriske anlegg eller rørledninger. Slikt arbeid skal utføres av autorisert firma eller fagperson. Brudd på dette vil medføre erstatningsansvar med skade. § 7-2 Borettslaget har fyring med sentralvarmeanlegg via Akershus Energi Varme AS. For maksimal utnyttelse av varmen skal radiatorene tømmes for luft med jevne mellomrom. Kontakt styret ved behov for hjelp. § 7-3 De gamle standard baderoms gulv er at en slik art at de trekker fuktighet over tid. Dusjing og annet vannsøl er derfor ikke tillatt direkte på badegulvet da dette etter en viss tid vil gi fuktighet i leiligheten under. § 7-4 For å minske skadeomfanget ved lekkasjer og skader, skal alle beboere vite hvor hoved stoppekraner til vann og radiatorer er for sin leilighet. Dette skal være tydelig merket på kraner i taket i kjellerne. Alle leiligheter har i tillegg en stoppekran for vann på eget bad, overfor sluket. § 7-5 Beboerne er også pliktige til å rense sluk/avløpsrør med jevne mellomrom for å unngå at dette blir tett.
§ 8 AVFALL Beboerne skal kildesortere sitt avfall etter bestemmelser gjort av kommunen. Papir og annet restavfall skal i hvert sitt søppel nedkast. Dersom søppelnedkastet er fullt eller av annen grunn ikke virker, må søppelposene ikke settes utenfor søppelsuget. Dette tiltrekker seg måker og andre skadedyr. Se egen informasjon bakerst i disse reglene.
Matavfall skal legges i grønn pose som knytes igjen med dobbeltknute. Den grønne posen kastes i søppelnedkastet for restavfall. Dette skal kastes i grønn pose: Skrell, skrotter, grut, teposer, tilgriset husholdningspapir, bein og andre matrester. Dette skal ikke i grønn pose: Avskårne blomster, potteplanter, hageavfall, grus, sand, jord, kattesand, bleier, snus, sneiper og matavfall i emballasje. Trenger du flere grønne poser, kan du sende e-post til firmapost@roaf.no eller ringe 07623. Du kan lese mer om kildesortering på www.roaf.no. Spesialavfall som batterier, glass, komfyr, kjøleskap, dekk mm. skal ikke oppbevares i borettslagets fellesarealer, men leveres på en av kommunens gjenvinningsstasjoner. Kommunens miljøbil henter også farlig avfall en til to ganger i året. Informasjon om miljøbilen og nærmeste returpunkt finner du på www.roaf.no Søppeltilhengeren kan også bestilles ved spesielle behov for fjerning av søppel. Bestilling skjer ved henvendelse til styret. Brukte juletrær samles ved traktorgarasjen utenfor Sverres vei 20 eller ved gavlvegen utenfor Sigurds vei 11.
§ 9 RENHOLD § 9-1 Vask av trapper, rekkverk, inngangsparti og fellesvaskerier utføres av renholds firma. Luftebalkongene er ikke tillatt brukt til oppbevaring.
§ 9-2 Risting og lufting av tepper, sengetøy osv. er av hensyn til naboene forbudt fra vinduer og alle balkonger. Dette skal gjøres utendørs.
§ 9-3 Det er ikke tillatt å lufte gjennom entredøren.
§ 10 VASKERIER - Vaskerier ble vedtatt lagt ned på generalforsamling i 2022
§ 10-1 Vaskeriene i kjellerne kan benyttes til klesvasking mandag til fredag mellom kl. 08.00 og kl.20.00, samt lørdager mellom kl.08.00 og kl. 16.00. Vasking på søndager og helligdager er ikke tillatt. Vasketøy skal ikke bli liggende i vaskemaskinene etter endt vasketid. Det er tillatt å tørke tøy i vaskeriene fram til kl.22.00 på hverdager. Viftene i tørkerommet slår seg av selv kl.20.00. Tørketøy skal ikke henge i vaskerommet over natten. Vaskerommene skal være rene, ryddige og luftet etter bruk. Vaskemaskinene skal rengjøres etter bruk. For å reservere vasketid skal man skrive seg på liste med navn og nummeret på oppgangen man bor i. Oppsatt vasketid skal respekteres.
§ 11 UTLÅN AV FRYSEBOKSER § 11-1 Styret administrerer utlån av borettslagets frysebokser til andelseierne. Andelseiere som ønsker å benytte seg av fryseboks må henvende seg til styret. § 11-2 Frysebokser lånes ut vederlagsfritt. Ved flytting skal nøkkel levers styre. § 11-3 Frysebokser er ikke knyttet til den enkelte andel. § 11-4 Andelseiere som låner frysebokser skal sørge for at alminnelig renhold av fryseboksen. Dersom andelseieren avdekker feil eller mangler ved fryseboksen, skal styret varsles.
§ 12 TILLITSVALGTE Tillitsvalgte, vaktmestere og andre som opptrer på vegne av borettslaget skal møtes med forståelse ved utøvelse av sine plikter og behandles med respekt.
§ 13 GARASJER § 13-1 Skårer III Borettslag eier 30 garasjeplasser under platået i Sverres vei 12-20. Disse garasjene er utleid kun til andelseiere i Sverres vei som ønsker slik plass mot tillegg i husleien. . Styret i borettslaget administrerer garasjene, og fører venteliste over de andelseiere som ønsker slik plass. Oversikt over utleide garasjer føres elektronisk hos BORI. § 13-2 Garasjeleien fastsettes av styret i borettslaget. § 13-3 Garasjeplass følger ikke leiligheten, og kan ikke videreføres ved salg av leilighet. Nye garasjetildelinger er forbeholdt beboere i Sverres vei. § 13-4 Garasjene må ikke benyttes på en slik måte at det sjenerer beboere eller andre garasje leiere. Garasjen skal kun benyttes til plassering av motorkjøretøyer, og det er forbudt å benytte garasjen til andre formål enn dette. Drift av næringsvirksomhet fra garasjen er ikke tillatt. Garasjene skal ikke benyttes i strid med offentlige lover og forskrifter. § 13-5 Garasjeleier plikter å følge de vedtak om vedlikehold og dugnad som styret fatter. Hvis ikke vedtaket blir utført av leieren, vil styret kunne får arbeidet utført for garasjeleierens regning. Dette gjelder også hvis garasjen er utleid til andre. Styret har anledning til å inspisere den enkelte garasje etter å ha varslet på forhånd. § 13-6 Garasje leiere må selv forsikre innholdet i sin garasje. § 13-7 Ved problemer med garasjen kontaktes styret.
§ 14 PARKERING § 14-1 Parkering på borettslagets eiendom er forbeholdt borettslagets beboere og besøkende. Parkering av biler må kun skje på oppmerkede plasser. Parkering på gang- og stikkveier er kun tillatt ved synlig av- og pålessing i 15 minutter. Det er forbudt å parkere på grøntarealer. Kjøretøyer med gyldig handicapkort kan parkere i inntil 30 minutter.
§ 14-2 Alle gjester skal benytte gjestekort ved parkering utover 15 minutter. Samtlige leiligheter har fått utlevert gjesteparkeringskort. Gjesteparkeringskortet må hentes hos den man skal besøke og legges i bilens frontrute. Ved andre parkeringsbehov skal parkeringsselskap kontaktes. Gjesteparkeringskort skal ikke benyttes på egen bil.
§ 14-3 Samtlige leiligheter i Skårer III borettslag har fått utlevert én parkeringsoblat til egen bil. Ved behov for parkeringsoblater utover dette, må styret i Skårer III borettslag kontaktes. Parkeringsoblatet skal klebes nede på frontrutens førerside for å være gyldig.
§14-4 Overtredelser av parkeringsbestemmelsene kan uten varsel medføre kontrollavgift og eventuell borttauing for eiers regning og risiko. Kontrollavgiften er av den til enhver tid gjeldende sats hos parkeringsselskapet.
§ 14-5 Alle henvendelser vedrørende kontrollavgift og borttauing skal rettes til parkeringsselskapet.
§ 14-6 Tomgangskjøring er ikke tillatt iht. norsk lov.
§ 14-7 Biler som ikke er i kjørbar stand (uten skilt, synlig defekt osv.) skal ikke parkeres på borettslagets område uten skriftlig tillatelse fra styret.
§ 14-8 Det er forbudt å parkere lastebiler og varebiler over 3500 kilo på borettslagets parkeringsplasser eller eiendom. For slike biler kan det etter søknad leies parkeringsplasser ved transformatorstasjonen i Sverres vei. Disse parkeringsplassene leies ut av eieren, som er Skårer I borettslag. (skarer1brl@gmail.com)
Det er forbudt å parkere campingvogner eller varetilhengere på borettslagets eiendom uten skriftlig tillatelse fra styret.
Det er forbudt å bruke borettslagets parkeringsplasser til reparasjoner eller vasking av motorkjøretøy. i forbindelse med næringsvirksomhet og eller kjøp og salg av av private biler samt reparasjoner og vasking av motorkjøretøy i forbindelse med næringsvirksomhet.
§ 14-9 Mopeder og motorsykler skal settes på gjesteparkeringsplasser eller på steder som er skriftlig godkjent av styret. Mopeder og motorsykler kan parkeres uten parkeringsoblat eller gjesteparkeringskort
§ 14-10 Det er kun lov å leie ut egen biloppstillingsplass i Sigurds vei til beboere i Skårer III borettslag
§ 15 KONSEKVENSER Husordensreglene er en del av leiekontrakten. Brudd på reglene vil bli betraktet som brudd på husleiekontrakten og kan dermed føre til oppsigelse av leieforholdet.
§ 16 DISPENSASJON Styret kan i særskilte tilfeller gi dispensasjon fra de enkelte husordensregler.